Tidigare resor och utflykter
2024 november: Resa till Vandalorum i samarbete med Wärensstams
2024 oktober: Studiebesök i Rådhuset
2024 april: Studiebesök i Carolikyrkan
2024 februari : Studiebesök på Textilhögsskolan
2023 mars: Vi gjorde ett uppskattat besök vid Polishögskolan
2022 september: resa till Venedig 2022
2019 maj: Resa till Venedig
Vi var 20 resenärer – de flesta förberedda genom att ha deltagit i studiecirkeln om Venedig - som anlände till Venedigs flygplats Marco Polo den 4 maj. Där väntade taxibåtar för transport till vårt hotell. Efter incheckning begav vi oss till en närbelägen restaurang för gemensam middag med venetianska specialiteter på menyn. Kvällen avslutades med en promenad till Markusplatsen där vi fick en föraning om vad som väntade oss.
Markusplatsen/Markuskyrkan
Nästa dag – en dag med ett förskräckligt väder med kraftigt regn och blåst – mötte vi vår lokala guide Christina Stangalino som tog oss med på en vandring runt just Markusplatsen. Vi besökte både Markuskyrkan och Doge-palatset där Christina på danska med italiensk brytning berättade om Venedigs historia och dessa fantastiska byggnader. Trots att vi var blöta och frusna var alla mycket nöjda med dagen.
regnväder…
Tredje resdagen sken solen och vi hade en fri förmiddag att ströva runt i Venedig. Vår reseledare tog dem som så önskade med på en promenad genom stadsdelen Dorsoduro där vi besökte bl a Guggenheim-museet. Efter lunch samlades vi vid Rialtobron för att på nytt träffa Christina Stangalino. Hon guidade oss runt i de äldsta delarna av Venedig med bebyggelse från 1100 – och 1200-talen. Vi besökte bl a Campo Santa Margherita och Frari-kyrkan med målningar av Titian och Giovanni Bellini.
Rialtobron
Fjärde dagen gavs tillfälle att åka över till Murano, ön som sedan 1200-talet är platsen där man tillverkar det berömda venetianska glaset. Med vår reseledare i spetsen vandrade övriga genom de vackra stadsdelarna Castello och Cannaregio där vi besökte bl a den imponerande kyrkan Zanipolo och Ghettot från 1500-talet. Efter en god lunch vid kanalkanten var resten av dagen fri för deltagarna att besöka platser och sevärdheter efter eget val, efter tips och anvisningar från vår reseledare för den som så önskade.
kanaler…
Femte dagen hämtade taxibåtarna oss vid hotellet vid lunchtid. Dessförinnan hade vi förmiddagen på oss för en avslutande promenad i Venedig. 19.00 landade vi på Landvetter, fyllda av upplevelser och intryck.
Lars Svensson
2018 maj: Resa till Öckerö, Hönö m flera öar i södra Bohuslän.
2016 september: Tidsresa genom Kungs rike
14 000 år på några timmar, se det var en resa ett femtiotal 50 medlemmar i Senioruniversitetet (nåja, några var ju ”utbölingar”) fick uppleva en enastående vacker septemberdag.
För att komma så långt tillbaka i tiden fick vi börja vid Fjärås Bräcka, där vi försökte tänka oss tillbaka till en tid då isen låg 3 kilometer tjock, och där den vid sin reträtt samlade grus, sten och lera till vad som skulle bli fjära (lerjord) och ås, det vill säga Fjärås. Livs levande stenåldersmän fick illustrera den tidens kontroverser mellan jägare och bönder.
Efter cirka en mils körning hade vi förflyttat oss en sisådär 13 000 år framåt i tiden och hamnat i 1200 – 1300 talet. Vid borgruinen i Hunehals fick vi möta greve Jacob av Halland, vilket då var danskt, samt hans fogde, och höra om grevens problem med den danska kungamakten.
Därefter ännu en snabb förflyttning till början av 1800-talet, där vi i Äskhults by fick se hur man utsattes för den tidens stora förändring - skiftesreformen. De odalmän som åskådliggjorde denna fråga var misstänkt lika dem som förekommit i de tidigare tidevarven…
Lunch avnjöts på Skårs gård, där vi bespisades med bland annat pepparrotssill och bröd bakat efter trollmors recept, vilket sades skola medföra avsevärda fysiska fördelar. Dess verkan var dock ej märkbar så länge resan varade.
Efter lunchen var det dags att förflytta sig en kortare tidssträcka, till sekelskiftet 1900. Detta skedde på Tjolöholms slott, där grevinnan Bonde själv, dotter till byggherren James Dickson tog emot oss. Att grevinnan i själva verket dog 1960 hindrade henne uppenbarligen inte från att guida oss runt i detta magnifika slott och dess omgivningar.
Efter dessa kast mellan olika vyer och tidsepoker, och med en sakkunnig guides till synes outsinliga förmåga att förse oss med både historia och historier, syntes resenärerna tämligen nöjda med att på utsatt tid få kliva av bussen på ”mammas gata”.
Uno Axelsson
----------------------------------------------------
2015 september: Ryttmästarbostället Skövde
Den 2 september deltog 24 medlemmar i en resa till det, för flera av oss, hittills okända Ryttmästarbostället utanför Skövde. Att detta dock var ett utmärkt resmål blev vi snart varse. Vår ciceron kom, iförd kläder av karolinersnitt, på en springare av modernare årgång, nämligen en Segway (på svenska kallad ståhjuling).
Av denne, det vill säga förre majoren Bernhard Englund, blev vi inlevelsefullt, med ett skånskt idiom och en stämma som gjorde alla hörapparater överflödiga, under några timmar påminda om vår stolta svenska historia.
Det till det yttre oansenliga ryttmästarbostället visade sig innehålla konstnärliga, civila och militära klenoder om vars existens och kulturvärde vi inte haft en aning. Och om föremålens proveniens visste majoren berätta på ett sätt som framkallade publikens ohejdade munterhet. Förutom oss(!) hade han haft flera såväl ut- som inrikes potentater på besök, däribland vår egen kung Carl-Gustaf. Annars var majorens samlarintresse tämligen koncentrerat till den senares föregångare med numren X, XI och XII.
Historierna om hur kung Carl-Gustaf invigde muséet, hur han lyckades komma över flera av sina dyrgripar, eller när han lurade Antikrundans Knut Knutsson, berättade Bernhard Englund på ett oefterhärmligt sätt, till allas uppenbara förtjusning.
Mätta av såväl lekamlig som andlig spis, blev vi så småningom tvungna att anträda återfärden, dock verkade de flesta av oss – om inte rentav alla - eniga om att en repris av denna resa vore önskvärd, inte minst för att ge dem som missade detta tillfälle en ny chans, och oss andra en välkommen repetition. Tack till Barbro för arrangemanget!
Uno Axelsson
Mera om Ryttmästarbostället kan du läsa här
2014 september: Louisiana och Skärhamns konstmuseum
2013 maj: Råshult - Carl von Linnés födelseplats, IKEA- museet
2012 april: Vårutflykt Ätradalen – Skara
2011 september: Unos djur, Bredared
2010 maj: Universeum, Botaniska trädgården, Göteborg
2009 september: Immigrantinstitutet, Växjö