Karantäntips

"Karantäntips"

Karantän

Ordet karantän har kommit via franskans quarantaine från det italienska uttrycket quarantena, och betyder "fyrtio dagar(speriod)". Uttrycket skapades i Venedig efter ett krav på fartyg som anlänt från fjärran länder, och deras besättning, att ligga isolerade på redden i fyrtio dagar innan de släpptes in i hamnen, för att bevisa att det inte fanns någon pest eller annan smittsam sjukdom ombord. (Wikipedia)

I vårt fall gäller inte att vi är smittade, utan att vi måste hålla oss ifrån dem som kanske är det. Och under tiden måste vi underhålla oss med någonting. Här publicerar vi tips från er medlemmar.9 "Den bästa TV-serie som någonsin gjorts" är ett allmänt omdöme om den danska TV-serien Matador (1978-82) som just nu går på AxessTV. Det är en högtidsstund när vi en gång i veckan kan se ett nytt avsnitt. Och eftersom det är cirka 25 avsnitt, så har vi ju hela sommaren räddad, även om vår karantän skulle behöva fortsätta(!) Här kan du lyssna på den vackra signaturmelodin.
Uno Axelsson
Publicerat 20-04-03


8 "NU, i allt detta med Corona,
DÅ, bör vi -alla tillsammans- vara på tårna,
och INTE springa fram och ropa HEJ,
på dej, på dej och på dej,
FÖR det kommer andra dagar,
DÅ vi kan ge varann MASSOR med KRAMAR".

TA hand om er/varandra, och GLAD PÅSK!
Leif Ericsson/English/SU,"
Publicerat 20-04-03

7 "Musikprofessorn Jan Ling sa en gång till mig "Vad har vi att lita till om samhället runt oss rasar ihop? Jo det är den kultur vi odlat och byggt upp omkring oss" Aldrig trodde jag då att vi skulle få uppleva detta i vekligheten. Men nu är vi här, och Jan Lings ord besannas fullt ut.

För mig finns oändlig tröst och styrka i den klassiska musiken, och när en vän skickade en länk han satt ihop för tidskriften Opus med öppen access till ett flertal gratislänkar med klassisk musik, då gjorde det livet lite lättare för mig.
Här delar jag gärna med mig av denna guldgruva:
Med många varma och hoppfulla hälsningar
Helen Flensburg"
Publicerat 20-04-03
6 "Min kära kör Living Gospel träffades igår via liveövning på nätet! Härligt! Nu förstår jag hur mycket denna kör faktiskt betyder för mig
Ingrid Iveling"
Publicerat 20-04-02
5 "Förhoppningsvis "blåser" detta över.
Tror det gäller att ha planer och drömmar vid liv. Motionera mycket (på SVT är det ju bl.a gympa med Sofia Åman, 20 minuter, kl 9.40-även på SVT play) Läsa de där böckerna som aldrig blir lästa annars. Se de där filmerna (Svtplay) som jag tänkt se.
 Promenader, ringa/familj vänner, äta god mat..., och i mitt fall även förbereda dom engelska kurserna som förhooppningsvis blir i höst. Samt ta rek. från myndigheter på allvar.  Var vid gott mod, vi ses och hörs!
Take care  MBH   Leif"
Publicerat 20-04-02

4 " Hej Britt-Marie!
Tack för det trevliga brevet! Vi behöver verkligen all uppmuntran i den egendomliga isolering, som drabbat oss alla.

Jag har inga märkvärdiga tips, men skriver ändå ner vad jag tycker att Lennart och jag har glädje av.
Först tror jag att det är jätteviktigt att vi rör på oss, dels förstås med promenader men också med rörelser för balans, styrka och rörlighet.
Friskis har övningar på sin hemsida och håller dessutom på att utveckla ett digitalt program. Vi har en skiva med "Träna mjukt", men den kommer nog att ersättas av det digitala programmet.

Så vill jag påminna om Sveriges Radios intressanta poddar. Där finns lärorikt och roande. Vi har lyssnat på en serie med "Det perfekta Kina", söndagsintervjuerna med Martin Wicklin och så förstås Spanarna.
Hoppas du har det bra i blåsippsbackarna!
Hälsningar!
Britt och Lennart"
Publicerat 20-03-31


3 "Tack för en härlig vårhälsning, som värmer skönt när även marsnaren gör sig påmind. Inte ens i coronatider behöver man göra något för att få tiden att gå; det har den vett att göra alldeles av sig själv.

De senaste dagarna har jag förstått vllken tillgång vi har i Guds fria natur. Det finns så mycket som väntar strax utanför stugknuten, då vi som hänvisade till karantän ändå inte är förbjudna att gå ut och ta vara på allt som bjuds oss helt gratis. På en promenad häromveckan upptäckte jag t. ex. Helt färska bäverspår. I går gick min fru och jag Dalsjön runt” på 4,3 km. Den leden i Dalsjöfors kan livligt rekommenderas. Vi svenskar borde nog ta vara på vårt Linneanska arv bättre. Linne vittnar om naturen och ser ju Skaparens spår där. Han säger att han då hissnar. Njut av naturen nu när det våras, och glöm då inte hissna, eller förundras.
Lennart Nordquist"

Publicerat 20-03-27


2 "Tack för ett trevligt och trösterikt mejl! Vi börjar långsamt vänja oss vid "overksamheten", men lite tråkigt är det nog för oss  aktiva pensionärer. Som väl är bor vi nära Kypesjön och den härliga naturen där, så det blir många och långa promenader.Och så kan man ju läsa om en miljon böcker!
Vi ses i höst (kanske...).
Gull-Britt o Henrik Westling."

(Publicerat 20-03-26)


"Fin hälsning- speciellt med skönsången. Tack för den. Mig hjälper att ta en promenad varje dag, att prata med vänner i telefon, läsa/lyssna på böcker, fixa eftersatt hemma och leka med mobilen (insta). Vid enstaka tillfällen träffa någon nära jämnårig frisk vän. Detta hörde jag av en expert var tillåtet med försiktighetsåtgärder.
Ser fram emot hösten med SU.
Hälsningar Barbro Oktábec"
(Publicerat 20-03-26)